Stormschade voorkomen - 10 gouden tips

Een gierende wind, een flinke hoosbui, dikke takken die van bomen krakken, bomen die omwaaien en dakpannen die door de lucht vliegen. Een storm gaat gepaard met veel 'geweld' en regen. Het kan dus het flink losgaan. Om de schade te beperken is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te treffen. Daarom 10 tips om stormschade te voorkomen plus de top 3 stormschades aan woningen.

STORMSCHADE VOORKOMEN

Is er storm op komst? Volgens onze schade-experts is dit de top 3 stormschade aan woningen:

  1. Dakpannen waaien van de daken 
  2. Bitumen dakbedekking wordt losgetrokken
  3. Schuttingen waaien om

    stormschades

TIP 1. CONTROLEER DAKPANNEN

Liggen de dakpannen nog goed? Scheefliggende dakpannen kunnen lekkages veroorzaken. En losliggende dakpannen waaien met gemak van uw dak. U moet er niet aan denken dat de dakpan op de auto van de buren of, nog erger, een voorbijganger valt. U kunt dakpannen met met panhaken vastzetten of u kunt een aantal dakpannen vastschroeven, waardoor vaak het hele dakvlak goed blijft liggen.  

TIP 2. CONTROLEER DAKBEDEKKING

Bitumendakbedekking wordt veel gebruikt voor platte daken. Een goede bevestiging, voldoende ballast en winddichte dakranddetailleringen zijn een must voor stormbestendigheid. Een regelmatige controle om te inspecteren of het dak nog aan de vereisten voldoet, is daarom essentieel om te voorkomen dat de dakbedekking loswaait. Dat daken te lijden hebben onder stormen, is het gevolg van slecht onderhoud. Nieuwe zware windstoten kunnen dan net het laatste zetje geven. Controleer daarom regelmatig de dakbedekking van het platte dak.  

TIP 3. ACHTERSTALLIG ONDERHOUD EN NIEUWE SCHUTTING

Omgewaaide schuttingen, deze stormschade maakt de top 3 stormschades aan woningen compleet. Erfafscheidingen zoals schuttingen, kunnen behoorlijk veel wind vangen. Onderhoud uw schutting daarom goed en vervang uw schutting op tijd. Tips voor een stevige schutting:

  • Kies voor hardhoutenpalen en zet ze 1 meter de grond in
  • Monteer als onderste plank een hardhoutenplank of metsel de onderkant op, dit in verband met rotten

TIP 3. DOE IETS AAN DIE SCHEEFHANGENDE BOOM

Het staat niet in de top 3 van stormschades aan woningen, maar een typische stormschade is het wel: een boom die op een woning waait. “De brandweer, een hovenier of een kraanbedrijf moet komen om de boom van het huis te verwijderen. Vervolgens moet het huis worden hersteld. Storm gaat vaak gepaard met neerslag. Flinke neerslag ook. En dat betekent soms dubbele ellende. Want als het flink regent nadat een boom op een woning is gewaaid, wordt het binnen behoorlijk nat. Het is een typische en een behoorlijk vervelende stormschade”, licht een expert toe.  Doe daarom iets aan die scheefhangende boom. Niet alleen een scheve boom, ook een zieke boom waait eerder om. 

TIP 5. BEKIJK DE STAND VAN UW WONING

De bekendste stormen zijn: een noordwesterstorm en een zuidwesterstorm. Een zuidwesterstorm komt vaker voor in Nederland. Tip van de expert: 'Bekijk de stand van uw woning eens goed. Staan er bomen in de buurt en zo ja, hoe staan die ten opzichte van een noordwester- en een zuidwesterstorm? En wat betekent dat voor uw woning? Het kan bijvoorbeeld raadzaam zijn de omliggende bomen laag te houden. Stelt u zichzelf deze vragen ook voor uw daken. Heeft u bijvoorbeeld een plat dak? Wat gebeurt er als het water op het platte dak bij een noordwester- en zuidwesterstorm 1 kant opwaait? Kan het water dan nog weg? En is de loodslab hoog genoeg om waterschade te voorkomen? Kortom, bedenk wat de windrichting betekent voor de kwetsbare delen van uw woning. Zoals bomen die mogelijk op uw woning vallen. Beoordeel de kwetsbare delen van uw woning bij een zuidwester- en noordwesterstorm.' Goed om te weten is dat een zuidwesterstorm en een noordwesterstorm qua windkracht vergelijkbare schadeprofielen boven het land hebben. Qua wateropzet is dat anders. Een noordwesterstorm is dan gevaarlijker. Zowel aan de westkust als aan de noordkust van Nederland.

TIP 6. ZET LOSSE DINGEN BINNEN

Misschien een open deur, toch noemen wij ze even. Zet losse dingen binnen, zoals plantenbakken, tuinmeubelen, speelgoed en fietsen. Staat de parasol nog buiten? Een parasol door de ramen, kan flinke schade veroorzaken.

TIP 7. DRAAI ZONWERING OP

Draai de zonwering omhoog als er storm op komst is. 

TIP 8. CONTROLEER GOTEN EN PIJPEN OP VERSTOPPINGEN

Als de bomen weer kaal zijn, loop dan de dakgoten even na op verstoppingen. Natte bladeren verzwaren de dakgoot. De kans dat de dakgoot afwaait wordt hierdoor groter.  

TIP 9. CONTROLEER KITRANDEN EN TOCHTSTRIPS

Sluit alle ramen en deuren en loop gelijk de kitranden en tochtstrips even na, zodat het regenwater geen mogelijkheid krijgt om schade te veroorzaken. 

TIP 10. CONTROLEER ZONNEPANELEN

Heeft u geïnvesteerd in zonnepanelen? Kiezen voor duurzame energie komt steeds vaker voor. Misschien zit het controleren van de zonnepanelen als er storm op komst is, nog niet in uw systeem. Daarom als laatste tip: Contoleer voordat de storm opsteekt of uw zonnepanelen nog goed vastzitten. 


Bron: www.generali.nl Hersteladvies HUIJERJANS Adviesgroep B.V. Like HUIJERJANS Adviesgroep op facebook
Wegwijzer voor de betere financiële keuze
100% onafhankelijk
Heeft u vragen?
wij helpen u graag verder
Bel 0475 - 53 32 32
op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur
Verzekeraars die wij voor u vergelijken:
Vul onderstaand uw gegevens in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
Voornaam:
Achternaam:
E-mail adres: